Fiecare om doreste sa se exprime intr-un fel sau altul, avand ca modalitate de expresie pensula, culorile sau diferite materiale tintind spre ocazia descoperirii artei si pe sine.
miercuri, 11 aprilie 2012
Arta decupajului
...are origini antice, chinezii utilizand hartie cu figuri colorate decupate folosite la decorarea ferestrelor si lampilor, precum si a cutiilor de cadouri.
In Europa aceasta tehnica decorativa a fost folosita de personae cu inclinatie artistica. Figurile decupate erau aplicate apoi pe suprafete tratate care veneau acoperite ulterior cu vopsea, uneori si pana la 20 de straturi. Aplicarea figurilor poate fi efectuata pe materiale diverse, sticla , lemn si decorarea farfuriilor. Varietatea stilurilor, materialelor si tehnicilor este in ziua de azi, subiect de experimentari. Tot astazi, decupajul este o arta si o placere pentru munca manuala.
Ikebana
...este o tehnica artistica japoneza de aranjare a florilor in vaze dupa anumite principii. Ikebana este considerata cea mai reprezentativa pentru cultul frumusetii in universul japonez.
Amenajarea florilor este o expresie a vitalitatii si a legaturii viata-moarte. Placerea pentru aranjarea florilor se naste din dorinta exprimarii pacii sufletesti, a armoniei si echilibrului omului cu natura.
In aranjamentul florilor se au in vedere cateva principii specifice cum ar fi asimetria, forma imperfecta, simplitatea, neregularitatea, delicatetea si fragilitatea formei. Aranjamentul nu trebuie sa copieze natura ci sa o corecteze acolo unde este nevoie. Sunt folosite astfel tulpini, ramuri si flori din cele mai diverse. Legatura om-natura este data de cele 3 linii de baza care simbolizeaza cerul, omul si pamantul. Cerul este reprezentat de ramura cea mai inalta; ramura mijlocie semnificand omul. Aceasta trebuie sa fie trei patrimi din prima. Iar ultima si cea mai scurta reprezinta pamantul si trebuie asezata pe partea din fata.
Aranjamentul japonez este o maiestrie a artei dar in acelasi timp o aducere a vietii vegetale la dimensiunile unei incaperi.
Tehnica Origami
...constituie arta plierii hartiei in diferite modele de la creaturi vii, obiecte neisufletite pana la forme decorative sau abstracte. Arta Origami este originara din Japonia cand hartia a capatat prima data valoare. Formele simple ce pot fi realizate sunt legate de inspiratia celui care manuieste hartia.
Exista atat compozitii simple cat si compozitii mai complexe, alcatuite din mai multe unitati de Origami pentru a da forma unui poliandru; precum si reprezentari tematice utilizand doua sau mai multe coli de hartie.
Arta Oigami este bazata pe simetrie in contradictie cu principiile estetice nipone. Aceasta insa nu o face sa nu fie apreciata. Pe langa valoarea estetica, Origami este extinsa si in vestimentatie si decorarea interioarelor. La noi arta si tehnica Origami este mai mult o activitate pedagogica.
Margele si bratari de hartie
O idee ingenioasa cand vine vorba de ceva original si unic...crearea unor margele si bratari din hartie. Poate parea ciudat sau o joaca, insa acest lucru este posibil cu ajutorul unor hartii cat mai colorate, o foarfeca, un liniar, cateva scobitori, lipici, o bucata de spuama de mare si cateva margele de lemn pentru decor si sarma.
Modalitatea de realizare este simpla,; se tau fasii lungi din hartie, se infasoara pe o scobitoare, dar numai dupa ce pe suprafata hartiei a fost pus lipici. Se ruleaza pana la capat si se introduc in spuma de mare pentru a se usca. Se scot cu grija margelele si se introduc pe sarma creand modelul dorit impreuna cu margelele de lemn. O alta varianta spune ca se poate merge si pe vopsirea acestor margele pentru a da un luciu aparte, insa doar vopseaua de lemn este rezistenta. Crearea margelelor din hartie a devenit din ce in ce mai practicata; o tehnica foarte simpla si necostisitoare pe care oricine poate sa o incerce acasa. Rezultatul este spectaculos.
marți, 10 aprilie 2012
Idei originare de arta si creatie
Un mod de a fi creativ revendica folosirea nu numai a obiectelor clasice, pesula si creionul, ci folosirea...batului de chibrit. Cu acest mic instrument se pot face diferite constructii interesante. Betele de chibrit sunt folosite cu usurinta in crearea celor mai frumoase opere de arta. Astfel, se pot crea casute in miniaura, se pot sculpta diferite forme care mai apoi pot alcatui bazele altor fundatii. Betele de chibrit nu numai ca sunt usoare si migaloase, dar folosirea acestora in diferite componente artistice necesita rabdare si timp.
Este un lucru minutios dar si inovativ de a da viata unor forme cu totul si cu totul minunate. Artisti pasionati au format o intreaga expozitie bazata numai pe aceasta materie prima-batul de chibrit.
Machetele arhitecturale
...sunt un excelent suport vizual, fiind calea de comunicare intre proiectant si beneficiar. Macheta este o reprezentare in miniatura a diferitelor constructii reprezentand la scara mica ceea ce se doreste a se realiza la scara mare. Realizarea machetelor in arta arhitecturala si a constructiilor este o rezolvare a eventualelor probleme inaninte de a incepe demararea acestora. Machetele pot transpune material ideile oricarui arhitect. Transpunerea complexitatii proiectuluiintr-o macheta, de ce le mai multe ori salveaza timp si negocieri ulterioare, in plus oferind perspectiva unui proiect fezabil.
Prototipul este utilizat in prezentarea unor proiecte imobiliare, cladiri sau ansambluri.
Colajul
... este un concept asociat cu inceputul modernismului. Colajul reprezinta ansamblarea unor forme diferite cu intentia de a crea o imagine noua, inovatoare; sunt valorificate in acest sens materiale ca : hartia, decupaje din ziar, poze vechi, ambalaje, lemn.
Colajul ofera o perspectiva in pictura cu componente si forme care imbogatesc suprafata plana a lucrarii.
Ca si subcategorii ale colajului se remarca decupajul si fotomontajul.
Reprezentati ai colajului sunt George Braque si Pablo Picasso.
Pictura pe sticla
...este una din artele decorative ce beneficiaza de un fond luminos. Este o arta stilizata, o realitate mai vie suprapusa peste realitatea obisnuita. Daca vreti sa va uimiti persoanele drage, puteti opta pentru un decor cu pictura de vitraliu.
Categoriile de picuri pe sticla sunt picturile gen vitraliu, decorarea usilor interioare, obiecte pictate pana la amenajari interioare si cadouri. Avantajul acestei picturi consta in faptul ca este durabila daca se pastreaza parametrii corecti de intretinere. Ca si instrumente sunt folosite pensulele moi sau buretii, efectul de "mat" creat fiind unul mai sofisticat.
Dintre tehnicile picturii pe sticla se remarca pictura intr-o singura culoare si pictura in culori suprapuse.Se pot realiza contururi de auriu si negru pentru a delimita forme sau se pot combina cu diferite tehnici de lipire a colajelor.
Sculptura
...este o arta a volumelor, o reprezentare vizuala intr-un spatiu 3D. Perceperea obiectelor tridimensioanle poate avea loc atat vizuat cat si tactil. Sculpturile sunt destinate in special perceperii tactile.
Sculpturilre au reprezentat intotdeauna figuri umane si animale, de la bustul statuetelor din vechime (Imp. Traian) pana la binecunoscuta lupoaica cu Romulus si Remus.
Pe la mijl. sec.XX, sculptura traditionala este inlocuita cu cea moderna.O tendinta a artistilor moderni este preferinta pentru sculpturile de interior si exterior clasice.
Ca si materiale folosite, in ordine cronomigica, sunt: lutul, piatra, lemnul, argila, marmura si bonzul. Mai rar sunt folosite sculpturi dinmateriale pretioase cum este aurul.
Bronzul este ce mai utilizat material folosit in arta sculturii turnate. Avantajele acestui material constau in lipsa fragilitatii si puterea aliajului. Cat priveste durabilitatea, bronzul nu este un metal foarte conservabil.
Piatra este folosita in sculptura inca din vremurile vechi. Pentru aceasta s-au folosit dalta si ciocanul. Lemnul este de asemenea un material folosit in crearea unor sculpturi impresionante, fiind in acelasi timp un material cald ce confera spatiului un aspect intim.
Miniaturile
Miniatura este reprezentata de acele picturi si desene executate manual care decorau manuscrisele antice si medievale.
Aceste motive ornamentale sau compozitii figurative erau realizate in acuarela sau picturi de apa, intr-o maniera rece, prin reprezentarea figurilor dupa canonul antic, plin de grandoare si fast.
Astazi, miniatura este folosita in descrierea obiectelor de mica dimensiune, a picturilor si fotografiilor realizate la scara mica, ceea ce le face mai atragatoare si mai pretioase.
Arta fotografica
Promovarea fotografiei a devenit una dintre cele mai apreciate activitati cu caracter creativ. Poti sa faci poze in timp ce mergi intr-o excursie sau poti sa adaugi pozele unor evenimente intr-un album.
Oricare ar fi motivul pentru care arta fotografica te atrage, trebuie sa fi pasionat si inspirat. Ftografia, cu alte cuvinte, este pasiunea de a comunica altei persoane emotiile starnite de un subiect. Interesul investit in fotografie este foarte important contribuind la realizarea unor imagini incredibile.
Totusi, in arta fotografica sunt importante doua aspecte: aspectul placerii, pasiunii pentru fotografie si tehnologia echipamentului folosit.De multe ori, fotografia trebuie sa fie profesionala, sa surprinda cu fidelitate realitatea dar sa si incante prin aspectul sau inedit.
Artizanatul si obiectele hand-made
...sunt creatii personale, originale realizate de artisti independenti in ateliere proprii sau galerii de arta. Artizanatul cuprinde o gama larga de obiecte creative: piese de design vestimentar, accesorii, martisoare, bijuterii hand-made si multe altele.
Daca la noi cumparaturile de Paste se rezuma doar la mancare si mai putin decoratiuni, in Viena exemplul creatiilor artizanale simbolice iau amploare. Astfel, sunt prezentate oua decorate cu motive florale sau betele.
Si la noi, mestesugul artizanal a inceput sa fie promovat insa mai mult online. Sunt de asemeanea targuri si piete care desfac astfel de produse, unele chiar fascinante.
Avantajul acestor obiecte este ca se gasesc in culori si combinatii unice, iar uneori pretul este mai mic decat in cazul celor din comert. Singurul dezavantaj este acela ca ele se produc in cantitati mici si limitate. Totusi, aceste obiecte reusesc sa incante gusturile si sa surpinda colectie interesanta.
Avantajul acestor obiecte este ca se gasesc in culori si combinatii unice, iar uneori pretul este mai mic decat in cazul celor din comert. Singurul dezavantaj este acela ca ele se produc in cantitati mici si limitate. Totusi, aceste obiecte reusesc sa incante gusturile si sa surpinda colectie interesanta.
Tehnici de desenare in creion
In functie de moliciunea sau de taria creionului se pot obtine desene lineare fparte precis conturate sau desene subtile cu treceri de la umbra la lumina si forme mobile.
Hasurarile sunt utilizate adesea la umplerea spatiului destinat umbrelor. Hasurarile prin linii orizontale perpendiculare dau aspectul de plin si gol, de umbra si lumina.
Sursele de lumina sunt si ele importante mai ales in desenarea unei naturi moarte. Lumina de fond este lumina care bate pe obiect din partea cu pricina. Lumina obiectului este data de aspectul si textura obiectului: mat, cu asperitati; in functie de gradul de lucrire al obiectului distingem mai multa sau mai putina stralucire.
Proportiile perspectivei intr-un desen trebuie sa fie de asemenea respectate, intrucat in lipsa acetora, desenul poate parea ireal. Proportiile se refera la dimensiunile firesti ale obiectelor in raport cu altele, daca acestea respecta proportiile de ansamblu, desenul va fi unul reusit. Pentru a depista aceste proportii sunt trasate linii oblice de vizualizare de la obiectul din primul plan pan ala obiectul din planul in care se doreste a fi desenat.
Desenele alb-negru
..numite si desene in creion, desenele alb-negru suprind deseori foarte multe detalii. Paul Cadden este reprezentat pentru cateva dintre operele sale in acest sens. Privite de la departare, acestea dau impresia unor fotografii redate cu foarte mare fidelitate; de aproape ele par doar niste desene. Desenele alb-negru, lipsite de pata de culoare redau vizualul intr-un spatiu si timp mai indepartat, creand efectul de vechi prin stilul lor sobru.
Desenele in alb si negru sunt preferate desenelor de culoare datorita simplitatiii lor si a posibilitatii usoare de redare.
Atat pentru amatori, cat si pentru profesionisti, desenele alb-negru sunt o adevarata placere.
Desenul artistic
Desenul este o tehnica si o arta care consta in reprezentarea grafica unui obiect, a unei figuri pe o suprafata bidimensionala, plana sau curba.
Desenul este o tehnica de hasurare in creioane colorate, fie creioane de ceara sau creioane obisnuite. Este o tehnica de colorare pe uscat. Poate fi reprezentat, de asemenea, un desen monocrom (intr-o singura culoare) sau colorat, dand senzatia de viu.
Subcategoriile desenului sunt: desenul tehnic (industrial), desenul artistic (animat) si desenul tipografic (o variata a desenului tehnic).
Astazi, desenul a devenit cea mai uzuala varianta de reprezentare grafic-vizuala aunui obiect si cea mai simpla.
Astazi, desenul a devenit cea mai uzuala varianta de reprezentare grafic-vizuala aunui obiect si cea mai simpla.
De la schita la tablou
Schita reprezinta "aspectul brut" al unui desen inainte ca acesta sa fie finalizat. Schita este de fapt scheletul sau coloana vertebrala a ceea ce va reprezenta desen. Se realizeaza de obicei in creion cu tonuri de linii mai groase sau mai subtiri. Ea poate reprezenta de altfel o idee, o figura sau un peisaj din spatiul real. Schita unui desen este realizata de obicei pe coala alba cu miscari fine si repetate intr-un mod progresiv. Hasurarea pentru delimitarea umbrelor si crearea contrasteor este foarte importanta in tehnica schitarii. Zonele de umbra dau tonul desenului si-l fac mai real.
Schita s-a impus si in domeniul caricatural. Este o tehnica relativ simpla avand la baza saturatia bicolora.
Pictura in tempera
...este un tip de culoare din cele mai vechi timpuri, fiin folosita la pictura de elmn si manuscrisele iluminismului. Acest tiip de culoare a fost inlocuit cu timpul cu culorile de ulei. Tempera este folosit astazi la pictarea icoanelor bizantine. De asemenea este folosita si Grecia si Rusia. Este o culoare ompusa dintr-un amestec de pigment, galbenus de ou si alte substante cum ar fi mierea, etc.
Culorile tempera aun timp de uscare foarte scurt; tehnica pictarii in tempera fiind in straturi subtiri, semiopace sau chiar transparente. Dupa uscare, picturile au aspect fin, satinat.
Nudul si sensibilitatea pentru arta primitiva
Nudul prin definitia sa reprezinta reintoarcerea la viata instinctiva. Nudul in pictura aminteste ca suntem entitati sociale si biologice, ca suntem imperfecti si ca am rupt legatura divina.
Tematica tablourilor este si fascinanta. Rafinate sau de o inspiratie aproape salbatica, pasionale sau inocente in erotismul lor, nudurile au fost o sursa de inspiratie pentru artistii pasionati de-a lungul timpurilor.
Nuditatea feminina este reprezentata distincta fata de cea masculina, deseori nudul feminin fiind creat in jurul fecunditatii sau al procrearii.
Din perspectiva crestina, reprezentarea nudului in arta poate semnifica efortul de rascumparare al omenirii pe care acesta l-a pierdut odata prin pacatul originar.
Pictura in acuarela
...sau in culori de apa este reprezentata, spre deosebire de celelalte tehnici prin delicatea si transparenta culorii. Uscarea imediata face ca durata de executie sa fie destul de rapida. Pictura in acuarele este cunoscuta si sub denumirea de guoasa. Datorita simplitatii sale si a instrumentelor necesare (pensule cu varf subtire, coala alba si set de acuarele) este o tehnica folosita si de amatori.
Tehnica picturii in acuarela pote fi atat pe umed cat si pe uscat. Pictura in acuarela este folosita recent si in scoli; tehnici de pictura in acuarela realizand tablouri impresionante. Datorita, transprentei culorii, pigmentul amestecat cu apa este utilizat de doua ori, iar pentru a obtine zone de o luminozitate mai mare se pastreaza albul hartiei.
Pictra moderna
...este un fel de arta abstracta, bazandu-se mai mult pe compozitia de ansamblu decat pe detalii. Arta picturii moderne imbratiseaza noncomformismul. Culorile sunt aruncate pe panza ca rezultat al unei actiuni inconstiente. De ce? Pictura nu mai este o opera gandita, ci este o radiografiere a unui impuls.
In pictutra moderna sau abstracta se observa predominanta si preferinta pentru formele geometrice plane sau spatiale excesiv insiprate din arta africana sau filosofia orientala. Accentul in pictura moderna cade pe simbolistica culorilor, relatia intre culoare si forma; eliberarea cromaticii culorilor de sub imperiul reproducerii.
Arta moderna este redusa la reprezentarea unor simple forme geometrice, modele care se repeta ritmic si obsesiv.
luni, 9 aprilie 2012
Pictura in ulei
...este cea mai raspandita (desi nu este considerata cea mai durabila). Tehnica picturii in ulei are urmatoarele proprietati: opacitate sau transprenta, matitate sau aspect apos, o executie mai fina sau mai aspra; folosirea pensulei sau a cutitului.
Pictura in ulei a fost practicata in Extremul Orient din epoci foarte indepartate si folosita sporadic in Evul Mediu. Tehnicile picturii in ulei au fost perfectionate de fratii Hubert.
Cu pictura in ulei se poate ajunge la tente subtile si la o compozitie minunata. Uscarea este destul de lunga, la suprafata intre 2 si 15 zile si in profunzime poate ajunge pana la un an. Ca si aspecte pozitive se remarca stralucirea culorilor, iar materia colorata poate fi dirijata variat. Dizolvantul folosit este uleiul de mac, uleiul de nuca sau uleiul de in fiert si decontat.
Pictura in ulei are o logica elementara si la indemana sa o cunoastem pentru a o putea stapani.
Portretul pictural
...este reprezentarea unei persoane in conformitate cu trasaturile sale reale surprinse intr-un mod cat mai obiectiv. Deci, portetul este o pictura in care subiectul principal este omul. Dupa gradul de exigenta fata de ideea de portret individual/particular se gasesc exemple de portret inca din antichitate (Grecia antica) sau se poate nega existenta acestuia pana la aparitia genului realist. Portetul a aparut si in pictura romaneasca la inceputul sec. XIX cand aparuse pictura de sevalet.
Functiile unui portret erau perpetuarea amintirii unei persoane, functia imediata de reprezentare si dorinta de ubicuitate, de atotprezenta. Portretul in sine este unul intentional. O subcategorie este autoportretul, reprezentarea propriei persoane.
Portretul pictural modern si-a pierdut calitatea de a reda strict obiectiv si cu fidelitate "figura preluata din natura"; chipul uman nemaiavand interes prin el insusi si devenind o plasmuire vizuala plecand de la realitate, integrabila in ansamblul de forme. Acest portet se cheama caricatura.
Peisajul
...este impartit in doua categorii: peisajul citadin si natura moarta. Peisajul este impresia dinamica primita "subiectului", exprimata pe un suport cu ajutorul limbajului si mijloacelor plastice. Peisajul, cu alte cuvinte este o fotografie din natura reprezentand un spatiu sau un teritoriu caracterizat de aspectele geografice locale. Termenul de peisagism a aparut in sec. XV in Franta, iar in sec. XIX acesta este asociat cu arta gradinaritului, peocuparea frecventa a acelor epoci. Astazi, avem notiunea de "peisaj stiintific".
In peisaje se pot surpinde medii rurale, citadine sau salbatice. Ceea ce se remarca intr-o pictura de peisaj este faptul ca impresia este data prin intermediul sentimentelor artistului. Ca tematici se remarca peisajul academic cu acea rigoare specifica si cromatica, din dorinta de a surprinde cat mai obiectiv si neimplicat realitatea, dar si peisajele rurale cu tematici rustice. Peisajele salbatice, din natura sunt o adevarata opera; cromatica culorilor cat si preferinta pentru detalii regasindu-se aici intr-o formula peisagistica aparte.
Tinerii artisti actuali considera peisajul o pictura desueta si in contradictie cu ceea ce se numeste performanta. Din fericire, arta peisagistica va ramane cea mai cautata.
Natura moarta
...sau natura statica, este o reprezentare in artele vizuale a unor obiecte neinsufletite din natura sau in mod voluntar. Natura moarta este un gen de reprezentare grafica sau picturala a unui grup de obiecte neinsufletite constand in glastra cu flori, scene de vanatoare, fructe si legume, flori sau alegorii, toate inctr-o cambinatie artificiala proprie
Acest tip de pictura este gasit si pe interiorul mormintelor egiptene, natura moarta datand din trecut.
Ca si pictura actuala, este originara din Olanda sec. VXII. Se pot observa in aceste picturi minutiozitatea detaliilor si precizia formelor, constrastul si culoarea specifica.
Natura moarta ca si celelalte picturi erau comercializate in piete unde lumea obisnuia sa aleaga dintre mai multe galerii de arta.
Tematica picturilor cu natura moarta era reprezentata adesea de scene cu mese imbelsugate, picturi cu flori, trofee de vanatoare, obiecte cu diferite semnificatii.
Alegoria era si ea o tematica destul de apreciata; picturile alegorice erau stilizate intr-un mod excesiv, astazi regasindu-se in muzee.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)