marți, 10 aprilie 2012

Sculptura

...este o arta a volumelor, o reprezentare vizuala intr-un spatiu 3D. Perceperea obiectelor tridimensioanle poate avea loc atat vizuat cat si tactil. Sculpturile sunt destinate in special perceperii tactile.
Sculpturilre au reprezentat intotdeauna figuri umane si animale, de la bustul statuetelor din vechime (Imp. Traian) pana la binecunoscuta lupoaica cu Romulus si Remus.
Pe la mijl. sec.XX, sculptura traditionala este inlocuita cu cea moderna.O tendinta a artistilor moderni este preferinta pentru sculpturile de interior si exterior clasice.
Ca si materiale folosite, in ordine cronomigica, sunt: lutul, piatra, lemnul, argila, marmura si bonzul. Mai rar sunt folosite sculpturi dinmateriale pretioase cum este aurul.
Bronzul este ce mai utilizat material folosit in arta sculturii turnate. Avantajele acestui material constau in lipsa fragilitatii si puterea aliajului. Cat priveste durabilitatea, bronzul nu este un metal foarte conservabil.
Piatra este folosita in sculptura inca din vremurile vechi. Pentru aceasta s-au folosit dalta si ciocanul. Lemnul este de asemenea un material folosit in crearea unor sculpturi impresionante, fiind in acelasi timp un material cald ce confera spatiului un aspect intim.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu