miercuri, 11 aprilie 2012

Ikebana

...este o tehnica artistica japoneza de aranjare a florilor in vaze dupa anumite principii. Ikebana este considerata cea mai reprezentativa pentru cultul frumusetii in universul japonez. 
Amenajarea florilor este o expresie a vitalitatii  si a legaturii viata-moarte. Placerea pentru aranjarea florilor se naste din dorinta exprimarii pacii sufletesti, a armoniei si echilibrului omului cu natura. 
In aranjamentul florilor se au in vedere cateva principii specifice cum ar fi asimetria, forma imperfecta, simplitatea, neregularitatea, delicatetea si fragilitatea formei. Aranjamentul nu trebuie sa copieze natura ci sa o corecteze acolo unde este nevoie.  Sunt folosite astfel tulpini, ramuri si flori din cele mai diverse. Legatura om-natura este data de cele 3 linii de baza care simbolizeaza cerul, omul si pamantul. Cerul este reprezentat de ramura cea mai inalta; ramura mijlocie semnificand omul. Aceasta trebuie sa fie trei patrimi din prima. Iar ultima si cea mai scurta reprezinta pamantul si trebuie asezata pe partea din fata. 


Aranjamentul japonez este o maiestrie a artei dar in acelasi timp o aducere a vietii vegetale la dimensiunile unei incaperi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu