luni, 9 aprilie 2012

Peisajul

...este impartit in doua categorii: peisajul citadin si natura moarta. Peisajul este impresia dinamica primita "subiectului", exprimata pe un suport cu ajutorul limbajului si mijloacelor plastice. Peisajul, cu alte cuvinte este o fotografie din natura reprezentand un spatiu sau un teritoriu caracterizat de aspectele geografice locale. Termenul de peisagism a aparut in sec. XV in Franta, iar in sec. XIX acesta este asociat cu arta gradinaritului, peocuparea frecventa a acelor epoci. Astazi, avem notiunea de "peisaj stiintific".
In peisaje se pot surpinde medii rurale, citadine sau salbatice. Ceea ce se remarca intr-o pictura de peisaj este faptul ca impresia este data prin intermediul sentimentelor artistului. Ca tematici se remarca peisajul academic cu acea rigoare specifica si cromatica, din dorinta de a surprinde cat mai obiectiv si neimplicat realitatea, dar si peisajele rurale cu tematici rustice. Peisajele salbatice, din natura sunt o adevarata opera; cromatica culorilor cat si preferinta pentru detalii regasindu-se aici intr-o formula peisagistica aparte.
Tinerii artisti actuali considera peisajul o pictura desueta si in contradictie cu ceea ce se numeste performanta. Din fericire, arta peisagistica va ramane cea mai cautata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu