luni, 9 aprilie 2012

Portretul pictural

...este reprezentarea unei persoane in conformitate cu trasaturile sale reale surprinse intr-un mod cat mai obiectiv. Deci, portetul este o pictura in care subiectul principal este omul. Dupa gradul de exigenta fata de ideea de portret individual/particular se gasesc exemple de portret inca din antichitate (Grecia antica) sau se poate nega existenta acestuia pana la aparitia genului realist. Portetul a aparut si in pictura romaneasca  la inceputul sec. XIX cand aparuse pictura de sevalet.
Functiile unui portret erau perpetuarea amintirii unei persoane, functia imediata de reprezentare si dorinta de ubicuitate, de atotprezenta. Portretul in sine este unul intentional. O subcategorie este autoportretul, reprezentarea propriei persoane.
Portretul pictural modern si-a pierdut calitatea de a reda strict obiectiv si cu fidelitate "figura preluata din natura"; chipul uman nemaiavand interes prin el insusi si devenind o plasmuire vizuala plecand de la realitate, integrabila in ansamblul de forme. Acest portet se cheama caricatura.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu